Relatiegeschenken en Belasting: Wat je moet weten

In deze blog gaan we dieper in op belangrijke vragen met betrekking tot relatiegeschenken en btw. Is de btw op relatiegeschenken nu wel of niet aftrekbaar? En hoe zit het met geschenken die je in het buitenland aanschaft? Deze vragen en meer zullen we beantwoorden, zodat je precies weet waar je aan toe bent bij het volgende geschenk voor je zakenrelatie of collega. Lees verder om te ontdekken hoe je fiscaal slim kunt handelen met relatiegeschenken!

 

btw op relatiegeschenken

 

Wat zijn relatiegeschenken? 

Relatiegeschenken zijn eenmalige cadeaus aan bestaande zakelijke relaties. Het betreft geschenken die je geeft aan je huidige klanten om de relatie te onderhouden of te verbeteren. Geschenken met als doel nieuwe klanten binnen te halen vallen niet onder deze regelgeving. Daarnaast zijn relatiegeschenken incidenteel; ze worden niet structureel maandelijks aan zakelijke relaties gegeven. Tot slot worden relatiegeschenken beschouwd als een gift, waarbij geen tegenprestatie wordt verwacht.


Is btw aftrekbaar bij relatiegeschenken?
 

Ja, de btw op relatiegeschenken is aftrekbaar, maar onder bepaalde voorwaarden. Relatiegeschenken zoals notitieboekjes, pennen en cadeaubonnen zijn vaak btw aftrekbaar. De specifieke voorwaarden om btw van relatiegeschenken af te trekken, worden hieronder verder toegelicht.

 

Wanneer zijn relatiegeschenken btw aftrekbaar? 

Voor relatiegeschenken geldt een drempelbedrag. Relatiegeschenken zijn aftrekbaar als ze onder het maximumbedrag van €227 per relatie (excl. btw) per jaar blijven. Als je geschenken aan meerdere contactpersonen binnen hetzelfde bedrijf geeft, moeten de bedragen worden opgeteld, omdat een relatie staat voor een bedrijf en alle contactpersonen die daarbij horen. Gaat het bedrag per relatie boven €227 uit, dan is de btw over de relatiegeschenken niet volledig aftrekbaar, behalve als de ontvanger btw-plichtig is en bij eigen aankoop recht zou hebben op minimaal 30% btw-aftrek.

 

Zijn relatiegeschenken beperkt aftrekbaar? 

Ja, relatiegeschenken zijn beperkt aftrekbaar. Zoals eerder beschreven, zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je de btw niet (volledig) aftrekken. Lees hierboven meer over de twee voorwaarden.

 

Relatiegeschenken met of zonder btw? 

Relatiegeschenken kun je met of zonder btw kopen. In Nederland wordt over alle producten en diensten, zoals relatiegeschenken, btw geheven. Koop je relatiegeschenken in het buitenland, dan hoef je hier geen btw over te betalen. De btw wordt in dit geval meestal verlegd naar de koper. Hierdoor is de btw van buitenlandse relatiegeschenken niet aftrekbaar. Heb je wel btw betaald voor jouw relatiegeschenken in het buitenland? Dan kun je proberen deze terug te vragen via de desbetreffende buitenlandse aangifte. 

Let op: als op de factuur geen btw in rekening had mogen worden gebracht vanwege de verleggingsregels, loop je het risico dat de buitenlandse fiscus weigert de btw terug te betalen.

 

Hoeveel btw op relatiegeschenken? 

Het btw-tarief op relatiegeschenken is afhankelijk van het type product dat je cadeau geeft. Organiseer je een cultureel uitstapje of geef je een inspirerend managementboek cadeau? Dan geldt een belastingtarief van 9%. Kies je voor relatiegeschenken zoals waterflessen of katoenen tassen, dan is het btw-tarief op deze geschenken 21%.

 

Hoe kan ik de btw terugvragen van relatiegeschenken? 

Btw terugvragen van relatiegeschenken is eenvoudig en binnen no-time geregeld. De btw van jouw relatiegeschenken wordt meegenomen in de algemene btw-aangifte die je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks indient. Je betaalt namelijk niet alleen btw over je relatiegeschenken, maar ook over je zakelijke inkopen en je omzet. Nadat je deze cijfers hebt ingevuld in de online aangifte, bekijkt de belastingdienst hoeveel btw je hebt ontvangen en betaald. De plussen en minnen worden verrekend, waarna er een restbedrag overblijft. Aan het einde van de rit kan het zijn dat je de belastingdienst geld verschuldigd bent of, nog beter, geld terugkrijgt!

 

Hoeveel procent van relatiegeschenken is aftrekbaar? 

Om het percentage van aftrekbare relatiegeschenken te berekenen, kun je de 80/20 regel toepassen. Relatiegeschenken vallen onder de gemengde kosten, bestaande uit een zakelijk en een persoonlijk deel. Het persoonlijke deel (20%) is niet aftrekbaar en wordt aan het einde van het jaar gecorrigeerd en opgeteld bij de winst. Dit betekent dat relatiegeschenken effectief voor 80 procent aftrekbaar zijn. Voor BV's is dit percentage iets lager

 

Heb jij twijfels over hoe de belastingregels voor jou toepasbaar zijn, neem dan contact op met jouw belastingadviseur.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.